Kinderen leren ons te ont-moeten

24 mrt
Facebooktwittermail

Wat een drama’s spelen zich er soms af in de vroege ochtend achter de voordeuren. Ik hoor de afgelopen maanden steeds meer ouders zeggen dat hun kind niet meer naar school wil. ‘Ze is 7 jaar en erg boos. Ze is ‘s morgens vreselijk langzaam met alles en als ik  zeg dat we te laat komen wordt ze nog bozer. Wat moet ik hiermee? Een andere ouder vertelde me dat haar dochter heel gefrustreerd uit school kwam. ‘Ik kon niks meer met haar. Ze begon met spullen te gooien, schreeuwde tegen haar broertje en sloeg met de deuren. Ik wist niet wat ik moest doen’. Ook zijn er kinderen die aangeven dat ze het vreselijk ‘saai’ vinden op school. ‘Als ik dit aan de leerkracht vertel dan krijg ik te horen dat ze hem wel wat extra taakjes zullen geven, maar hoogbegaafd is hij echt niet, vertellen ze er nog even bij. Alsof ik daar op zit te wachten…..’.
Bovenstaande ervaringen staan niet op zichzelf. Ik weet nog dat onze eigen zoon vorig jaar (13 jaar) zei:  ‘als ik naar school ga, dan speel ik gewoon de leerling. Dat is wat ze graag willen’.  We zien een ander soort kind op het wereldtoneel verschijnen. Een kind van deze tijd. Een kind met een andere energie en met een duidelijke taak voor deze planeet. Deze kinderen hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel, zijn vaak erg gevoelig voor sferen en emoties van anderen, kunnen erg emotioneel reageren, lijken soms gedachten te kunnen lezen, zijn erg slim en snel in hun ontwikkeling op een bepaald gebied, ze zijn creatief, visueel-beeldend ingesteld en hun rechterhersenhelft is sterk ontwikkeld. De wat oudere kinderen kunnen duidelijk laten merken dat ze geen autoritaire houding dulden en zijn wars van elke vorm van gezag. Vaak kunnen ze dit goed beargumenteren. Ik kan nog wel even doorgaan, maar misschien herken je al het een en ander in je eigen kind.shutterstock_34345978_LR3
Onze eigen ervaring met de jongste zoon heeft ons veel gebracht en we zijn dankbaar dat wij hem een veilige omgeving kunnen bieden waarin hij al zijn talenten en kwaliteiten kan ontwikkelen en waarin hij de ruimte krijgt om zichzelf te zijn. Want waar deze kinderen werkelijk behoefte aan hebben is liefdevolle omgeving waarin mensen leven vanuit hun hart. Zij ‘eisen’ van ons om naar ons gevoel te gaan en te luisteren naar ons hart. Deze kinderen voelen als je niet ‘echt’ bent of niet bent verbonden met je eigen gevoel maar teveel leeft vanuit je hoofd. En dat is wat zij ons spiegelen. Ga met je gedachten even terug naar de afgelopen vakantieperiode. Wat hebben jullie gedaan en hoe heb jij je gevoeld? Hoe verliep de communicatie met je kinderen en met je partner? Haal de beelden even terug en zet ze af tegen dit moment. Wat was er anders? Waarschijnlijk was er in de vakantie geen stress van het ‘moeten’. Jullie zaten in de flow van de dag. Minder planning, ruimte om plezier te ervaren, verbondenheid in het gezin, meer aandacht voor jezelf en voor elkaar. Herkenbaar?
Wat ik je wil vertellen is dat deze kinderen jou vragen om te ont-moeten en de hartverbinding te maken. In eerste instantie de hartverbinding met jezelf. Jouw intentie om de verbinding met je eigen gevoel te herstellen is al voldoende om jouw kind weer meer te laten stralen. Zij voelen dat direct en je zult het verschil merken! En dat geldt ook voor de leerkrachten. Wat is er fijner voor een kind als er een leerkracht voor de klas staat die zijn stress niet projecteert, er met zijn volledige aandacht voor de kinderen IS, die zich kwetsbaar durft op te stellen, de kinderen als gelijkwaardig beschouwd en hun authenticiteit kan herkennen en waarderen. Die les durft te geven in het moment, voelt waar op dat moment behoefte aan is in de groep, durft ‘out of the box’ te denken en te handelen zonder angst om door collega’s of leidinggevenden te worden veroordeeld. Onze jongste zoon noemt deze leerkrachten ‘100 procent wakker’. Snap je wat ik bedoel?

Durf weer te gaan voelen en te zien in welke situatie jij jouw angsten als ouder of leerkracht op de kinderen projecteert (dit zijn vaak oude overtuigingen die je los mag laten).    Dit is onze taak om op te pakken, voor het welzijn van onze kinderen. De energie van 2012 staat voor jouw klaar om je hierin te ondersteunen. Heb vertrouwen en zorg goed voor jezelf. Dan kun je ook goed voor anderen zorgen.

Facebooktwittermail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.