Gronding of aarding betekent dat je jouw energie goed in jouw lijf zet, waardoor jouw lichaamsbewustzijn toeneemt. Je maakt weer de verbinding met jezelf. Zeker als je veel ‘in het hoofd leeft’ , zoals veel mensen doen, kan gronding een basis zijn om je algehele welzijn te bevorderen. Je krijgt beter de signalen van je lichaam door, voelt grenzen sneller aan en je zult minder snel moe zijn. Ook voor gevoelige mensen is gronding bijna een must, omdat je minder ontvankelijk bent voor prikkels van buitenaf. Heb je kleine kinderen, dan is gronding voor jou als ouder heel belangrijk. Kleine kinderen gronden tot hun achtste jaar nog mee op hun ouders. Een goede gronding draagt bij aan de basisveiligheid van je kinderen.
Hieronder vind je 2 oefeningen om te gronden. De eerste is een eenvoudige grondingsoefening als je geen of weinig ervaring hebt met gronden of aarden. Als je hebt gevoeld hoe het is om stevig te staan dan is oefening 2 fijn om jouw lichtkracht in te nemen! Houdt er rekening mee dat je kan gaan wiebelen of duizelig wordt. Zeker als je lange tijd jouw eigen energie niet in je lichaam hebt gevoeld.
1. Eenvoudige oefening om te gronden
Deel 1
Ga staan met voeten op heupbreedte.
Knieën van het slot af.
Ontspan schouders, buik, bekken en bovenbenen
Voel je voeten op de grond en adem een keer flink in door de neus en uit door de mond.
Adem rustig in en uit door de neus en voel de beweging van de adem in je lijf. Volg even deze beweging. Elke keer als je een gedachte hebt, oordeel niet, ga terug met je aandacht naar de adem. (tot hier is het een eenvoudige mindfulness oefening die je staand en zittend kunt toepassen thuis en op het werk met als doel even tot rust te komen in je hoofd)
Deel 2
Ga met je aandacht naar je voeten en maak contact met de vloer. Wiebel een klein beetje op je voorvoet en hak totdat je balans hebt gevonden. Stel je nu voor dat er wortels groeien vanuit je tenen en je hak, de grond in. Bij elke uitademing laat je de wortels steviger de grond in groeien. Als je wordt afgeleid door gedachten ga je weer met je aandacht naar je adem en daarna weer naar je voeten. Als je deze oefening dagelijks doet zul je merken dat het steeds makkelijker gaat. Ook merk je dat je minder snel uit balans wordt gehaald door de dingen die om je heen gebeuren.
2. Gronding en jouw lichtkracht innemen!
Ga staan met voeten op heupbreedte.
Knieën van het slot af.
Ontspan schouders, buik, bekken en bovenbenen
Voel je voeten op de grond en adem een keer flink in door de neus en uit door de mond.
Adem rustig in en uit door de neus en voel de beweging van de adem in je lijf. Volg even deze beweging. Elke keer als je een gedachte hebt, oordeel niet, ga terug met je aandacht naar de adem.
Ga met de aandacht naar de voeten en stel je voor dat je op een krachtige energiebol staat. Het is jouw aardezon. Ervaar de vorm, beweging en kleur(en). Is hij vol of leeg? Heb je er contact mee? Alles is goed. Neem alleen maar waar.
Ga met je aandacht naar een plek boven je hoofd en stel je voor dat daar jouw zielenzon staat. Laat de energie van de zielenzon door je kruinchakra langzaam door je hele lichaam naar beneden stromen en uiteindelijk door je voeten heen je aardezon vullen. Doe dit net zo lang als je wilt en voel jouw energie door je hele lichaam stromen. Zie je jezelf nu in een kolom van licht tussen je zielezon en aardezon in. Blijf net zo lang genieten totdat je voelt dat je goed geaard bent. Herhaal deze oefening een paar keer per dag, maar begin ermee direct na het opstaan! Ook onder de douche is deze oefening fijn om te doen.
Grondingsoefeningen om samen met kinderen te doen!
- stampen op de grond. Ook lekker op het gras op blote voeten.
- Laat je kind diverse materialen onder de voeten voelen (gras, stenen, papier, hout, plastic, zand) en raden wat het is.
- Rol eens met je voeten een voor een over een tennisbal, pingpongbal of een ander balletje.
- Springen als een kangoeroe, hoe ver kom jij?
- Hard klappen in je handen en voelen wat er met je handen gebeurt.
- Sta met beide voeten op de grond, sluit je ogen en concentreer je even op je ademhaling. Stel je voor dat er stevige wortels uit je voeten groeien die je stevig op de grond neerzetten. Visualiseer dit ongeveer 3 minuten. Haal een keer diep adem, beweeg vingers en tenen en open je ogen.
- Na elke oefening even de ogen sluiten en voelen. Wat voel je? Na het klapppen lopen er misschien miertjes over je handen. En na het stampen tintelen je voeten van onderen. Leren voelen is belangrijk. Je hersenen maken nieuwe verbindingen aan als we al onze zintuigen ‘aanzetten’.
- Ga met je kind de natuur in. Ontdek samen hoeveel leven er onder een rotte tak in bos rondkruipt. Luister naar de vogels, het ruisen van de bomen en voel aan het mos onder de boom. Ruik het bos in al zijn frisheid en wees samen eens heel stil onder die grote mooie sterke boom. Voel je zijn kracht……..?