Ontspannende oefeningen met kinderen

Om te beginnen: Het allerbelangrijkste wat ik je als ouder mee wilt geven is het volgende. Doe alle oefeningen vanuit liefde en met je volledige aandacht gericht naar je kind. Als je zelf te druk in je hoofd bent en eigenlijk geen tijd hebt stel het dan uit tot later of zie de oefeningen als een uitdaging om zelf tot rust te komen. Je kind voelt het als je niet met je aandacht bij haar of hem bent.

Als je deze oefeningen regelmatig samen doet zul je al gauw merken dat je beter naar elkaar toe groeit. Je biedt je kind met deze oefeningen veiligheid en vooral ruimte om zichzelf te zijn.

Laat elke vorm van gehechtheid aan het resultaat los. Ben tijdens de oefeningen helemaal in het hier en nu. Oordeel niet over jezelf of hoe je kind wel of niet reageert. Als je zonder verwachtingen begint, zul je juist merken dat je resultaat boekt.

Ontspannen met je kind
Ontspannen

Massage 1

’s Avonds voor het slapen gaan een onderlijfmassage voor je kind. Neem even rustig de tijd. Ook jij moet hier de tijd voor nemen en niet worden gestoord door de andere kinder(en). Dit is jullie ‘quality-time’. Kinderen ervaren de 1 op 1 aandacht als heel prettig.

Ga aan het voeteneind zitten en leg de voeten van je kind in jouw schoot. Leg even uit wat je gaat doen en ontspan samen. Wrijf met massage olie (Weleda heeft heerlijke rustgevende Oliën) rustig over de onderbenen van boven naar beneden, met 2 handen. Strijk altijd naar beneden, dit bevordert de gronding. Na 5 minuutjes kun je rustig de voeten doen. Eén tegelijk. Vraag je kind om te voelen wat jij doet, zo breng je de aandacht naar beneden, de voeten en uit het hoofd (tevens bevordert dit het lichaamsbewustzijn).

Let tijdens het masseren op de houding. Vindt je kind het prettig, is het ontspannen, ademt het hoog of in de buik? Als je kind geen voetmassage wil houdt het dan bij de benen.

Trek eens aan een teen en vraag je kind (ogen dicht) welke teen dit is? Het is een leuk spelletje waarbij de aandacht volledig naar de teen gaat.

Massage 2

Veel hooggevoelige kinderen vinden masseren en afstrijken een fijne manier om hun eigen grens te voelen. Onze huid (qua oppervlakte het grootste orgaan van ons lichaam) is een veelzijdig orgaan dat ons onder andere helpt bij het bepalen van grenzen. Kinderen masseren en aanraken helpt ze die grens te voelen en te ervaren. Het brengt ze dichter bij zichzelf en maakt hun wereld wat kleiner en overzichterlijker. Masseer de rug, nek en schouders zachtjes met een zachte olie. Blijf met je kind praten. Vraag wat hij of zij prettig vindt en wat niet. Zo leren ze ook hun behoeftes te uiten en grenzen aan te geven. Een andere keer masseer je de armen en de handen. Lekker ontspannend om te doen en fijn om te ontvangen! Je kind zal je er dankbaar voor zijn!

Na een massage is je kind meestal ontspannen. Let op de ademhaling. Zit die hoog (borst) of laag (buik). Buikademhaling is ontspannend en goed voor de zuurstofopname.

Aanspannen en ontspannen

Als je kind in bed ligt of op een luie zondagmiddag op de bank, is dit ook een hele fijne ontspanningsoefening. Je kunt deze oefening ook samen doen op de grond of in het tweepersoonsbed. Je ligt op je rug, je armen liggen naast je lichaam. Je voeten heupbreedte uit elkaar en laat ze ontspannen naar buiten toe vallen. Ga met je aandacht naar je linkervoet, span je voet aan op een inademing en ontspan op een uitademing.. Dit doe je 2 x. daarna doe je hetzelfde met je linkervoet, rechterbeen, linkerbeen, billen, linkerarm, rechterarm, linkerhand (vuist maken) , rechterhand, buik, schouders allebei tegelijk naar je oren trekken en weer terug.

Je spant aan op een inademing en je ontspant op een uitademing. Doe deze oefening heel rustig in een tempo dat je kind aankan.

Grondingoefeningen (voor smorgens of vroeg in de middag)

  • stampen op de grond. Ook lekker op het gras op blote voeten.
  • Laat je kind diverse materialen onder de voeten voelen (gras, stenen, papier, hout, plastic, zand) en raden wat het is.
  • Rol eens met je voeten een voor een over een tennisbal, pingpongbal of een ander balletje.
  • Springen als een kangaroe, hoe ver kom jij?
  • Hard klappen in je handen en voelen wat er met je handen gebeurt.
  • Sta met beide voeten op de grond, sluit je ogen en concentreer je even op je ademhaling. Stel je voor dat er stevige wortels uit je voeten groeien die je stevig op de grond neerzetten. Visualiseer dit ongeveer 3 minuten. Haal een keer diep adem, beweeg vingers en tenen en open je ogen.
  • Na elke oefening even de ogen sluiten en voelen. Wat voel je? Na het klapppen lopen er misschien miertjes over je handen. En na het stampen tintelen je voeten van onderen. Leren voelen is belangrijk. Je hersenen maken nieuwe verbindingen aan als we al onze zintuigen ‘aanzetten’.
  • Ga met je kind de natuur in. Ontdek samen hoeveel leven er onder een rotte tak in bos rondkruipt. Luister naar de vogels, het ruisen van de bomen en voel aan het mos onder de boom. Ruik het bos in al zijn frisheid en wees samen eens heel stil onder die grote mooie sterke boom. Voel je zijn kracht……..?