Bewust ouderschap deel 1

‘Mijn baby is zo onrustig en slaapt nauwelijks’
‘Onze zoon van 4 is druk en zoekt continu lijfelijk contact op een onprettige manier’
‘Ik herken mezelf in mijn dochtertje, ze is overgevoelig voor prikkels en moet veel huilen’
‘Wat kan ik doen als mijn kindje onrustig terugkomt van de kinderopvang’
‘Ik weet niet hoe ik om moet gaan met de boze buien van mijn peuter’

Hierboven een greep uit de vragen en thema’s die dagelijks de revue passeren in mijn praktijk. Het is goed om hulp te vragen als je er zelf niet uitkomt. In de meeste gevallen kunnen kleine veranderingen al leiden tot meer rust bij je kindje, voor jou en jullie gezin.

Hoge gevoeligheid

Ik start bewust met het thema ‘gevoeligheid’  omdat het opvallend is hoeveel kinderen de laatste jaren gevoeliger lijken zijn voor prikkels zoals:

  • Allergieën voor bepaalde voedingsmiddelen (met name in bewerkt voedsel uit de supermarkt)
  • Gevoelig voor bepaalde kleding, stoffen, structuur van voedsel, 
  • voor emoties van anderen
  • voor harde geluiden of fel licht
  • voor drukke omgevingen
  • voor energieën in ruimtes
  • voor het leed van mens en dier

Op bovenstaande prikkels kan een kind fysiek reageren (allergische reactie, buikpijn, hoofdpijn) of emotioneel reageren (boosheid, verdriet of angst). Beiden zijn een ‘stress respons’ op een situatie die het lichaam als onveilig ervaart.

Als we een kind beter begrijpen en begeleiden in zijn of haar prikkelverwerking kunnen we deze gevoeligheid ook ombuigen naar een gave in plaats van een last. De rol die jij als ouder hierin hebt is bepalend voor hoe het kind leert omgaan met prikkels. Hier kom ik later op terug.

Multi-dimensionaliteit en gevoeligheid

Ik vind het belangrijk om dieper in te gaan op de term ‘multi-dimensionaliteit’. Wat is multi-dimensionaliteit en wat is de relatie met hoge gevoeligheid?

Multi-dimensionaal betekent letterlijk ‘meerdere dimensies tegelijk’.

Alles wat wij met onze ogen kunnen waarnemen noemen we voor het gemak even dimensie A. We zien het, het heeft een zichtbare vorm, we kunnen het aanraken, ruiken, proeven of horen. We nemen het waar met de vijf zintuigen. We leven en werken dagelijks in deze dimensie. Naast dimensie A zijn er nog vele andere dimensies die (de meeste mensen) niet direct kunnen waarnemen met de ogen en andere zintuigen. Dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Er zijn namelijk ook dimensies waar bepaalde energieën aanwezig zijn die gevoelige kinderen wel degelijk kunnen waarnemen met de ogen, oren, neus of via de gevoelszintuigen. Deze energieën of energievelden zijn in de wereld waarin wij leven soms negatief beladen en kunnen gevoelens van angst of boosheid veroorzaken. Het kind ervaart een angst voor iets wat het niet kan thuisbrengen of het neemt een energie over dat boosheid of agressie kan veroorzaken. Laten we deze sferen die een lage trilling of frequentie hebben bij elkaar dimensie B noemen.

De hogere dimensies

Er zijn ook dimensies die we niet met onze ‘normale’  5 zintuigen waar kunnen nemen maar die we soms op onverwachte momenten toch kunnen voelen. Ken je dat? Ineens een  gelukkig, vredig of intens gevoel van verbondenheid dat even later weer weg kan zijn. Dan heb je waarschijnlijk een glimp ervaren van de dimensies in de hogere sferen met hogere frequenties dan we ‘gewend’. zijn. Laten we deze sferen samen Dimensie C noemen of de Dimensies van Liefde en Licht. Veel kinderen van Nu hebben een sterkere verbinding met deze sferen en dat kan zich uiten in bijvoorbeeld een grote zorgzaamheid, rechtvaardigheidsgevoel, grote liefde voor dieren en de natuur, behoefte om zich creatief te uiten, gevoelig voor emoties bij anderen, helder kunnen zien, voelen, weten of horen. Soms lijkt het of ze dwars door je heen kunnen kijken en alles helder ervaren zoals het zich op dat moment aandient.

Kun je begrijpen dat de kinderen, die sterke herinneringen in zich dragen aan deze sferen van Liefde of de verbinding hiermee (on)bewust kunnen voelen, intens verdriet kunnen ervaren over wat ze dagelijks om zich heen zien gebeuren? Niet alleen het negatieve nieuws op tv maar ook dagelijkse dingen die plaatsvinden op school, in het gezin, familie etc…. Dat ze na een drukke dag school boos kunnen zijn, paniekerig of zelfs agressief en druk?

Soms lijkt het alsof ze de emoties uit de omgeving moeten reguleren om diezelfde omgeving uit te zuiveren. Het zijn dan net sponzen. En als er niks meer bij kan dan kan de ontlading pittig zijn.

Enkele jaren geleden kreeg ik inspiratie om het volgende gedicht te schrijven:

Lieve papa en mama

Ik ben zo zuiver, zo licht
Ik voel elke oneffenheid in dit universum
Vraag me niet waarom ik doe wat ik doe
Kijk in mijn ogen en zie jouw onzekerheid weerspiegelt

Ik ben zo zuiver, zo licht
Ik wordt geleid door mijn innerlijk weten
Zeg niet tegen me dat ik me normaal moet gedragen
Kijk in mijn ogen en zie jouw angsten weerspiegelt

Ik ben zo zuiver, zo licht
Ik voel precies wat Waarheid is
Verlang niet van me dat ik me aanpas
Kijk in mijn ogen en zie jouw boosheid weerspiegelt

Ik ben zo zuiver, zo licht
Ik zie het Licht door de chaos heen schijnen
Zeg tegen me dat je me ziet en dat je van me houdt zoals ik ben
Want alleen waar de Liefde woont kan ik gerust gaan slapen

Ik ben zo zuiver, zo licht
Ik zie wie jij werkelijk bent papa, Ik zie wie jij werkelijk bent mama
Sta op, neem je plek in en leef jouw Meesterschap
Zodat ik morgen net zo trots kan zijn op jou

Want ik wil met je dansen, vliegen en spelen door het leven
Lachen en genieten, creëren en toveren
Pak mijn hand, ik wijs je de weg
naar de ware magie van het leven

Voor de papa’s en mama’s van de kinderen van deze tijd
In licht en liefde

Nathalie

 

Wat gebeurt er nu met jou na het lezen van bovenstaande informatie?

Het kan zijn dat je iets herkent bij je kind of bij jezelf van wat hierboven beschreven staat. Voel je emoties? Onmacht? Onrust of juist rust?

Deze oefening voor jezelf kan een eerste stap zijn om jezelf en jouw kind te helpen:

Schrijf op wat je voelt, nu op dit moment. Zijn er emoties? Zo ja welke. Welke gedachten heb je, welke vragen heb je. Heb je ineens herinneringen, beelden over je eigen kindertijd? Waren er angsten, voelde je boosheid of voelde je jezelf onbegrepen?

Schrijf het allemaal op, alles wat in je opkomt.

Dit kan je helpen om jouw onbewuste delen in het bewustzijn te brengen zodat je helderheid en inzicht krijgt in jezelf in relatie tot je kind.

Bewust ouderschap

In de volgende blog ga ik dieper in op ‘bewust ouderschap’ en tips om je kind te helpen.

Mocht je behoefte hebben om jouw ervaring(en) naar aanleiding van deze blog te delen dan kan dat via onderstaand reactieformulier (openbaar) of stuur een mailtje naar info@krachthuis.nl

… wordt vervolgd….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *