Waarom ik reageer vanuit een vast patroon

De basis van ons dagelijks denken en handelen is gebaseerd op angst en/of liefde. Ik schrijf bewust ‘en/of’ want het patronenmerendeel van de mensen handelt meestal onbewust, soms uit het veld van liefde, vaker uit het veld van angst. Als je aan iemand vraagt ‘vanuit welke intentie zeg of doe je dit’, dan is het antwoord meestal: ‘wat bedoel je precies?’. Men doet de dingen gewoon, vanuit een gewoon-te, zonder er teveel bij na te denken. Wij zijn ons er niet van bewust. We worden gedreven door innerlijke processen die we voor lief nemen, omdat het eenmaal gebeurt. Als we op deze manier in het leven staan hebben we de rol van slachtoffer. Gevolg is dat je vaak het gevoel hebt geen grip te hebben op gebeurtenissen en reageert vanuit een emotie. We hebben de neiging om de schuld van die reactie toe te wijzen aan iets of iemand buiten onszelf. Dit patroon kan zich jaren voltrekken en steeds vaster komen te zitten in ons systeem. Wij zijn ons er echter niet van bewust dat elke keer als wij denken, voelen en handelen vanuit dit patroon, wij onszelf tekort doen. Een patroon kan ooit ontstaan zijn naar aanleiding van een pijnlijke gebeurtenis uit het verleden. Jouw reactie op deze gebeurtenis zorgde er toen voor dat je de angst en pijn even niet hoefde te voelen en dat je ‘er mee om kon gaan’. Het had op dat moment een beschermende functie. In een gezonde situatie duurt de bescherming zolang het functioneel nodig is, maar wij mensen leren niet om het daarna gewoon weer lost te laten. We houden het vast en gaan ons er zelfs mee identificeren. We denken dat we zo zijn en dat het bij ons past. En elke keer als we in een bepaalde situatie komen wordt dat oude stukje angst weer geraakt en reageren we ook als toen! Daarmee zijn we weer terug bij het begin van dit verhaal.

Hoe herken ik een patroon

Als je niet zo goed weet wat bij jou een vast patroon is dat ooit is ontstaan uit angst of pijn, dan kun je de volgende oefening doen. Zorg dat je even alleen bent en niet gestoord wordt. Leg pen en papier klaar en sluit even je ogen. Adem een keer goed in en uit. Denk even aan de afgelopen week en ben je bewust van de keren dat je een conflict/woordenwisseling had met iemand en/of emotioneel geraakt werd (boos, bang of verdrietig). Schrijf op met wie je was, wat je precies voelde en waardoor je werd geraakt. Bijvoorbeeld: Mijn partner zei tegen mij ‘dat ik niks fatsoenlijk kon afmaken’. Ik voelde een woede opkomen, ik wilde hem het liefst wat aandoen, maar ik liep kwaad weg. Boven kwamen de tranen en moest ik huilen.

De zin: “Jij kan niks fatsoenlijk afmaken’ is hier de trigger. De persoon die dit tegen je zegt op dat moment raakt een oud patroon in jou. Voel maar eens waar je dat kan voelen in je lichaam en ga eens met je aandacht naar die plek toe. Als je niks voelt is dat ook ok. Ga eens na wie dit ooit of vaak tegen jou zei: ‘jij kan niks fatsoenlijk afmaken’. Aan wie of welke situatie in het verleden denk je? Een docent die altijd de pik op je had of een oudere zus die het altijd beter wist? Schrijf maar op wat er in je opkomt. Beschrijf ook jouw gevoel en wat het doet in je lichaam (onrust, maagkramp, zweethanden, koude rilling etc..) Dit is informatie dat uit het onderbewustzijn naar het bewustzijn mag komen, zodat je dit oude patroon makkelijker kan loslaten.
Schrijf ook op of je het inderdaad lastig vindt om ‘dingen fatsoenlijk af te maken’. Wellicht is dat een overtuiging waarin je zelf bent gaan geloven. Schrijf op wat je wel wilt, bijvoorbeeld: Ik maak af waar ik aan begin of Voor mij is het o.k. als ik het op mijn eigen tempo doe of Ik doe het op mijn eigen manier en dat is helemaal goed!

Spreek met jezelf af dat dit jouw nieuwe patroon wordt. Elke dag een affirmatie doen helpt hierbij. Bijvoorbeeld: ‘ik ben dankbaar dat ik de dingen op mijn eigen manier doe / afmaak en dat voelt goed!’.

Als je gaat geloven in jouw nieuwe patroon dan zul je zien dat jouw partner ook niet meer reageert op dit thema. Hij /zij hoeft jou niet meer te spiegelen! Op deze manier wordt het leven een stuk makkelijker en lichter.

Mocht je hulp nodig hebben bij het loslaten van hardnekkige patronen, programmeringen en overtuigingen dan kun je het beste een afspraak maken. Met behulp van de energetische stoelen kunnen we onbewuste patronen verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *